Myter om tandblekning och vita tänder

Vi kommer här att lista och förklara ett antal myter som finns inom tandblekningen. Det kan vara svårt att veta vad man skall tro på när man läser på olika platser om samma ämne men med helt olika förklaringar och påståenden. Vi kommer att ta upp ämnen som har figurerat på våra utbildningar och vanliga påståenden för att ge korrekta förklaringar en gång för alla.

Vad är det som bleker tänder?

Det som bleker bort missfärgningarna i tandens emalj är en oxidations reduktions (redox) reaktion som spjälkar upp långa färgade molekyler till mindre färglösa. Dessa molekyler bryts i sin tur ner till koldioxid CO2 och vatten. Väteperoxid eller annat oxiderande ämne frigör ”ensamma” syreatomer så kallade fria radikaler. Dessa "söker upp" organiska molekyler och bryter ner dem.

Hur kommer det sig att emaljen inte påverkas av vissa typer av tandblekning men gör det av andra?

För att förstå varför det är så bör man veta lite om tandens uppbyggnad. Emaljen består till största delen av oorganiskt material. Ca 96%. I de allra flesta fall är resterande ca 4% vatten och organiska missfärgningar. Tandblekning som använder sig av oxidationsmetoden skadar inte emaljen då de fria syreradikalerna endast påverkar organiskt material och därmed lämnar emaljen opåverkad. Detta är teori i de flesta fall. Många preparat har basiska alternativt sura PH-värden vilket gör att de istället fräter på tändernas emalj. I vissa fall kan det förekomma tillsatser i tandblekningsgel som ytterligare ”luckrar upp” emaljen. Tillsatser såsom fosforsyra skadar tändernas emalj eftersom den fräter bort en bit av emaljen. En av anledningarna till varför vissa tillverkare vill ha sura eller basiska tandblekningspreparat är att det är enklare att producera fungerande preparat då etsningen på emaljen bidrar till ökade blekningseffekt på bekostnad av emaljen. En annan orsak kan vara risken för patentintrång vid försäljning av PH-neutrala preparat i vissa världsdelar. Var alltid noggrann med att undersöka vilket PH-värde tandblekningspreparaten som ni skall använda har. Detta gäller även i de fall ni planerar att köpa tandblekningspreparat från tandläkaren. PH-värdet skall vara 7 för att preparatet inte skall vara frätande och därmed skadligt för emaljen.

Vad är Väteperoxid?

Väteperoxid, tidigare även kallat vätesuperoxid och även salufört i Sverige under varumärket Oxygenol, är en kemisk förening med formeln H2O2. (källa; Wikipedia) Väteperoxid används som blekmedel inom industrin eller för t.ex. tandblekning. Väteperoxid finns i olika styrkor för olika användningsområden en 3% lösning kan användas för sårtvätt till tandblekning används 6% upp till 35% lösning. Väteperoxid har en snabbare utsöndring av fria syreradikaler än t.ex. karbamidperoxid och används därför i dagblekning- och klinikblekningspreparat.

Vad är Karbamidperoxid?

Karbamidperoxid även kallad Urea peroxid, Urea Väteperoxid, är en förening av Urea (karbamid) och Väteperoxid (CH6N2O3, eller CH4N2O.H2O2). Karbamidperoxid har flera användningsområden. Bl.a. till sårtvätt, för att lösa upp öronvaxproppar och för att bleka tänder med. En 18%-ig lösning av karbamidperoxid bryts ned till en 6%-ig väteperoxidlösning och börjar därefter alstra fria syreradikaler som bleker tänderna. Omvandlingen från Karbamidperoxid till Väteperoxid tar ca 30-60 minuter. Karbamidperoxid är därför inte lämplig för klinikblekning eller hemblekning på dagen även om det går att använda den som sådan om man väljer att sitta med preparatet i två timmar eller mer. Karbamidperoxid är en stabilare produkt som tål rumstemperatur vilket gör att många producenter väljer att marknadsföra denna produkt som hemblekning.

Vad är Hydrogenperoxid?

Hydrogen peroxid eller Hydrogenperoxid är engelska för Väteperoxid H2O2... En anledning att använda den engelska översättningen kan vara i marknadsföringssyfte.

Vilken styrka på Väteperoxid och Karbamidperoxid får man sälja över disk eller webshop till Svenska konsumenter?

Väteperoxid och karbamidperoxid i höga koncentrationer (högre än 0,1%) för tandblekning, får enligt EU-lag inte säljas till slutkund varken i butiker (ICA, Apoteket mm) eller via näthandel. Undantag från denna EU-lag förekommer med olika utformning lokalt i olika länder i Europa.

Gravid eller ammande hur är det då med tandblekning?

En tandblekning utförd på klinik och på ett bra sätt är en icke invasiv behandling. Tandblekningspreparat läggs på tänderna och avlägsnas med sug efter avslutad behandling. Den mängd tandblekningspreparat man får i sig under en klinikblekning är försumbar. Det finns inga studier som påvisar att det är farligt för barnet eller mamman med någon form av tandblekning. Varför har då de flesta (inkl. BrilliantSmile) graviditet och amning som en kontraindikation? Svaret är enkelt! Då det inte finns några studier som påvisar att barnet eller mamman inte påverkas av tandblekningen, är en chansning som kan påverka ett ofött barns hela framtida liv, inte värt att experimentera med. Avvakta därför med tandblekningen tills dess att ni har slutat amma.

Kan man bleka tänderna om man har ett tandsmycke? Vad händer då?

Ja, man kan bleka tänderna om man har ett tandsmycke. Tandsmycken består av oorganiskt material och påverkas inte av tandblekning. Håll i tankarna att blekmedlet inte kan bleka tänderna bakom tandsmycken vilket kan leda till att tanden är lite missfärgad bakom tandsmycket den dag man väljer att ta bort det.

Kan man bleka tänderna om man har en fyllning? Vad händer med fyllningen?

Ja, man kan bleka tänderna när man har fyllningar. Fyllningen består av oorganiskt composit-material och påverkas inte av tandblekningen. Tänk även på att fyllningen inte påverkas färgmässigt av tandblekningen och kan därför framträda som gulare när resten av tanden bleks. Ytliga organiska missfärgningar som fastnat på en fyllning kan blekas bort under en tandblekning vilket medför att en fyllning också kan bli något ljusare efter en blekning. Räkna ändå för säkerhets skull med att ni eventuellt kommer att få byta t.ex. en väldigt synlig fyllning på en framtand.

Hemblekning från internet är det verkligen samma som hos tandläkaren?

Hemblekningspreparat får enligt EU-lag inte säljas via hemsidor. De aktörer som ändå säljer preparat via svenska hemsidor är i regel ganska ljusskygga företag som ägs av utländska företag som inte går att spåra. Dessa företag ser ofta till den kortsiktiga profiten och bryr sig inte om att köpa in dyra medicintekniskt CE-märkta tandblekningspreparat av hög kvalitet. Sådana preparat kan ha PH-värden som är sura eller basiska som då riskerar att skada tändernas emalj. Det kan vara preparat som skadar ert tandkött eller på annat sätt har negativ påverkan på era tänder. Då preparaten inte är kontrollerade kommer ni inte veta detta innan köp och användning. Det är i regel inte samma preparat som säljs via tandläkare. Vi avråder bestämt från köp av denna typ av ”billiga” nätprodukter. Vänd er istället till en seriös klinik som kan ge er en skräddarsydd tandblekningslösning utefter era behov.

Kan verkligen ALLA få vitare tänder?

De allra flesta kan få avsevärt vitare tänder av tandblekning! Ca 15-20% av befolkningen är av olika skäl svårblekta! Exempel på svåra missfärgningar kan vara mycket mörkt missfärgade tänder, tjocka tänder, grå missfärgningar, genomskinlighet, fluoros, läkemedelsmissfärgningar, röda pigment i tänderna, mm. I dessa fall kan det behövas längre tids blekning för att uppnå önskat resultat. Det finns ett fåtal personer som inte får något resultat alls. Trots att det är mycket ovanligt så förekommer det i sällsynta fall. Dessa har oftast missfärgningar som inte är organiska och påverkas därför inte alls av tandblekning.

Kan man få vitare tandkräm med tandkräm?

Tandkräm kan inte bleka tänderna såsom en riktig tandblekning kan göra. En tandkräm kan däremot avlägsna ytliga missfärgningar, tandsten och plack så att tanden blir ljusare. En blekning går effektivt in i tandens emalj och bleker bort de missfärgningar som finns djupt inne i emaljen. Detta kan man aldrig uppnå med en tandkräm av två skäl. Det första är att tandkrämer normalt inte alstrar fria syreradikaler och det andra är att exponeringstiden är för kort för att blekningseffekt skulle vara möjlig att uppnå. I vissa länder utanför Europa kan man hitta tandkrämer som innehåller karbamidperoxid. Dessa skulle man behöva använda i flera timmar åt gången för märkbar blekningseffekt. Det är självklart inget bra alternativ. Ytliga missfärgningar kan avlägsnas med hjälp av tandkräm, på olika sätt. Ett sätt är att slipa bort missfärgningarna, vilket då har en negativ påverkan på tändernas emalj. Undvik att använda slipande tandkrämer dagligen. Tyvärr har många av de billiga whitening tandkrämerna som man kan hitta i butiker en skadlig slipverkan på emaljen (slipfaktor; RDA 100 eller mer). Ett annat sätt att ta bort ytliga missfärgningar är att använda tandkräm som löser upp missfärgningarna utan att slipa. Dessa tandkrämer är lämpliga för att användas dagligen men har i regel dyrare ingredienser som normalt avspeglar sig på slutpriset.